Macrofotografie: de weg naar NeXT LeVeL
Tijdens deze presentaties zal natuurfotograaf Johan van der Wielen al zijn geheimen delen van zijn wondere wereld van de macrofotografie. Verbluffende macrobeelden zijn een samenspel van visie, voorbereiding, creativiteit, doorzettingsvermogen. Johan vertelt over hoe je begint, zijn plannen en ideeën en hoe hij uiteindelijk komt tot spectaculaire beelden. Hij start met de basis: onderwerpisolatie, perfecte achtergronden en goede composities. Van daaruit gaat hij verder met de Next Levels, zoals creatieve verlichting, werken met schaduw & licht, hulplicht met LED-lamp (en) en (macro)flitser(s). Ook ligt hij een tipje op van extreme macro en focus stacking. Om je zijn workflow te laten zien neemt Johan zijn materialen mee en laat hij je kennismaken met verschillende Laowa macrolenzen.

Over Johan van der Wielen
Met zijn enthousiasme, enorme energie en passie voor de natuur wil fulltime natuurfotograaf Johan van der Wielen (1975) anderen inspireren zelf naar buiten te gaan om te worden overweldigd door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen. Zijn beelden bevatten meestal de ervaring en beleving, de sfeer en emotie. De natuur is zijn speeltuin om zich uit te drukken, zijn beelden zijn soms werkelijkheid en soms kunstzinnige uitingen. Het gaat hem niet om het weergeven van de werkelijkheid maar om het gevoel wat hij op dat moment ervaart, de impressie die de natuur op hem heeft.

Binnen de natuurfotografie heeft Johan zich gespecialiseerd in landschapsfotografie, macrofotografie en nachtfotografie. Zijn werkterrein strekt zich in Nederland uit van de Utrechtse Heuvelrug, via de Waddeneilanden tot aan het hoge Noorden waar hij in Finland en Noorwegen op zoek gaat de indrukwekkende en vaak nog onbedorven natuur, van beren en veelvraten tot aan het mysterieuze noorderlicht.

Met zijn beelden neemt hij je mee in zijn verhalen, hij fotografeert om een boodschap over te dragen, probeert te raken en te vervoeren. Hij neemt je mee met zijn avonturen, in ‘zijn’ natuur, naar ‘zijn’ eiland en in ‘zijn’ nacht met als doel je de schoonheid maar juist ook de kwetsbaarheid van het leven om ons heen. Als fotograaf organiseert hij via Stichting Taiga Travel veel fotoreizen naar de Wadden en Scandinavië waar hij je niet alleen de natuur laat ervaren, begeleid in het fotograferen maar vooral een totaalbeleving laat ondergaan. Zijn passie voor natuur en fotografie zijn aanstekelijk en je wordt meegevoerd in zijn enthousiasme om onze aarde niet alleen te beleven en vast te leggen maar vooral ook om haar te bewaren en behouden. Naast fotograaf schrijft Johan voor diverse tijdschriften, is hij auteur van kritische columns over het Nederlandse natuurbeleid maar ook de Nederlandse houding ten opzichte van natuur en is hij medeauteur van veel boeken.